Nejen (e)migrujícím ptákům.



Tuhle zimu jsem připevnil na balkon krmítko pro ptáky až na počátku ledna. Po letech včasné instalace se stydím.
Do něj jsem pokrájel různé, v marketu zlevněné exotické ovoce. Taková návnada pro exotické ptáky, co možná nezvykle cestují z jihu na sever. Mnohé z toho, co jsme se učili ve škole, už neplatí, tak proč by nemohlo existovat tohle, tak nějak obrácené cestování?

Dva dny se nedělo vůbec nic.

Pak mě napadlo to ovoce trošku jinak rozmístit. Vnímají ptáci barvy? Pokud ano, stalo se to krmítko svůdnou výtvarnou kompozicí v lahodné struktuře barev. Na ně jsem ještě poházel exotický kuskus a zakápl olivovým olejem, extra panenským studenou cestou stáčeným.

A dva dny se nedělo vůbec nic.

Třetí den, brzo, ještě za šera ráno otočím ovladačem žaluzie a nestačím se divit.
Exotika nikde. Místo ní kosák s kosicí a kosíčetem. Obyčejní českoslovenští ptáci spokojeně zobali všechno to z dalekých zemí připravené.
Evidentně si drží svoje pozice, nenechají se jen tak vyklovat nějakým tím exotem.
Přišli ráno i druhý den, přišli třetí, chodí každý ten mrazivý den. Postupně doplňuji zob a lehce nakukuji, abych nevyplašil. Moji zdánlivě obyčejní ptáci.
Je to radost v té domovině, mezi svými.


Dnes ve 12:15 přinesla ČTK zprávu, že veterináři zakázali kvůli ptačí chřipce chov ptactva ve volném výběhu. Při porušení zákazu hrozí dvoumilionová pokuta.
Děsím se. Chovám, nebo nechovám?
Co si myslí soused? Chovám nebo nechovám?
Bojím se, že někdo ustrojený v igelitové kombinéze ráno zabouchá na dveře....a...



"Ještě, že neexistuje psí chřipka": Tu po mě pomrkává, čeká na ujištění a pak se spokojeně stočí do křesla, kdykoli však ale schopná k těm dveřím nekompromisně vyrazit...

Komentáře

Okomentovat